Spring naar inhoud

Vlaamse overheid niet akkoord met Kortrijkse belastingsverhoging.

10/02/2010

En Terecht!

Op de gemeenteraad van 09/11/09 werd door de meerderheid de verdubbeling van de tarieven voor de BID-taks goedgekeurd (BID staat voor Business Improvement District). En dat met de liberalen en de CD&V-unizo-vleugel in het bestuur! De progressieve sp.a – Groen! fractie was tegen deze verhoging, en terecht zo blijkt. 

Het Vlaams agentschap binnenlands bestuur vinden deze belastingsverhogingen niet kunnen, zei waarnemend burgemeester Lybeer (CD&V) bij aanvang van de gemeenteraad van februari. In hun schrijven aan het stadsbestuur dreigen ze er zelfs mee 7.4 miljoen euro schuldovername door de Vlaamse overheid te schrappen. De verdubbeling moet dus ongedaan gemaakt worden.

Waarvoor dient die taks eigenlijk? Bedoeling is dat de opbrengst van deze belastingen terugvloeien naar het BID of ook wel Kortrijks Handelsdistrict. Het Handelsdistrict werkt op twee pijlers: marketing-promotie en professionele ondersteuning. Zo kan het handelsdistrict acties opzetten rond belangrijke koopperdiodes zoals de braderie, de solden, eindejaar … Eigenlijk een veredeld braderiecomité met een klinkende naam dus.

Sp.a stelt voor dat die taks eens volledig herbekeken wordt. Want het is bovendien een oneerlijke taks: de tarieven worden berekend op basis van de oppervlakte van het handelspand. Zo zijn de taksen zeker niet altijd rechtevenredig met wat de winst van een handelaar is. In verhouding betalen de grote ketens ook veel minder dan een klein, lokaal winkeltje. In Het Laatste Nieuws konden we ook lezen dat bepaalde handelaars niet opgezet zijn met deze pestbelastingen, er zijn er zelfs die niet op de hoogte waren. Slechts 285 van de 485 handelaars stemden voor de taks (300 handelaars namen deel aan de stemming).

Ik stel me ook de vraag of het überhaupt nodig is extra belastingen te gaan heffen in een stad die op torenhoge financiële reserves zit.

De stad hoopt nu het Vlaams agentschap binnenlands bestuur te overtuigen van het nut van deze belastingsverhoging. We zullen zien.

Advertenties

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: