Spring naar inhoud

Stadsbestuur komt belofte niet na aan de bewoners rond Site Callens

13/04/2010

Even terug in de tijd. Op 12 november 2009 riep de stad de bewoners van de Vlasbloemstraat, Moorseelsestraat en Garenstraat bijeen voor een eerste bewonersvergadering. Onderwerp van de bijeenkomst: de toekomstplannen van de stad op de Site Callens, een oud fabrieksterrein op het eind van de Vlasbloemstraat. Het stadsbestuur wenst daar een nieuw, logistiek gebouw te plaatsen waarin alle technische diensten van stad Kortrijk gecentraliseerd zullen worden.

Op die bewonersvergadering, die overigens constructief verliep, werden de voorlopige plannen toegelicht van hoe het gebouw er zou moeten uitzien. Waarnemend burgemeester Lieven Lybeer (CD&V) beloofde toen aan de aanwezigen dat er sowieso nog een tweede bewonersvergadering zou georganiseerd worden om de definitieve plannen voor te stellen VOOR de bouwaanvraag voor de site zou ingediend worden. Een belofte, die nog eens telefonisch bevestigd werd door de betrokken stadsdienst aan Lander Vander Bauwhede, een collega buurtbewoner.

Ondertussen werd de bouwaanvraag ingediend. Sommige (inderdaad, niet alle?!) buurtbewoners kregen daarover een aangetekend schrijven. De eventuele bezwaren of opmerkingen aangaande het ontwerp moeten schriftelijk worden ingediend bij het college van burgemeester en schepenen voor 24 april 2010. MAAR nog steeds geen bewonersvergadering. Zo is het gemakkelijk natuurlijk, de helft van de buurt weet niet eens dat het openbaar onderzoek lopende is. Laat staan dat ze enig idee hebben van de concrete ontwerpen.

Philippe De Coene (sp.a) vroeg gisteren in de gemeenteraad, tijdens de mondelinge vragen, aan het stadsbestuur waarom de belofte naar de bewoners toe niet werd gehouden. En nu komt het. Waarop de burgemeester letterlijk antwoordde: “Maar ik weet niet of de bouwvergunning al ingediend is.” Na overleg met de stadssecretaris en schepenen bevestigt Lybeer letterlijk: “Blijkbaar is de bouwvergunning nog niet ingediend.”

Onderstaande foto bewijst toch het tegendeel, denk ik. Ik kan mij vergissen, ik ken die procedures allemaal niet zo goed, …

Sta mij toe dat toch allemaal een beetje vreemd te vinden. Is dit openbaarheid van bestuur in Kortrijk? Wat heeft de stad te verbergen? Heeft de stad schrik van protest uit de buurt?

Het enkele maanden geleden opgerichte buurtcomité volgt de situatie op de voet. Hopelijk komt die bewonersvergadering er alsnog. Ik zou voorstellen de aanvraag tot stedenbouwkundige vergunning terug in te trekken. Daarna een bewonersvergadering te organiseren, waarop de stad transparant en voor alle bewoners hun ontwerpen uit de doeken komt doen. Daarna moet de vergunningsaanvraag maar opnieuw ingediend worden en hebben alle bewoners rustig de tijd (30 dagen in principe) om eventuele opmerkingen over het ontwerp over te maken aan de stad. Dat zou fair zijn, dat had de stad beloofd. Al weet ik niet of dit technisch kan.

Advertenties

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: