Spring naar inhoud

De kracht van twitter

07/06/2011

Tijdens de Kortrijkse gemeenteraad van 6 juni jl. werd er opvallend veel getweet. Geïnteresseerden konden, zoals steeds, de gemeenteraad volgen op deze blog. Maar sinds kort probeer ik tussen het luisteren, schrijven en praten met mijn buren op de publieksbanken door, ook nog af en toe een tweet de wereld in te sturen. Als die tweet gaat over de Kortrijkse Gemeenteraad dan plaats ik er de ‘hashtag’ #GRKortrijk bij (klik gerust eens op die hashtag, dan zie je meteen alle tweets die daarover gingen). Heel wat tweeps (zo noemt men ‘twitteraars’) gebruiken ook diezelfde #GRKortrijk om mee in debat te gaan over de thema’s op de raad. Zowel raadsleden als geïnteresseerde inwoners mengden zich zo in de discussie. Alleen dat vind ik al een meerwaarde. Zo breng je de lokale politiek wel echt tot in de huiskamer van de Kortrijkzanen.

Maar het kan nog straffer. Tijdens de raadszitting opperde een geïnteresseerde burger, @slecluyse, dat er een livestream zou moeten opgezet worden van de gemeenteraad:

Via dit nieuwe kanaal kunnen geïnteresseerde burgers, van thuis uit, de debatten volgen in de gemeenteraad. Heel wat mensen zijn wel geïnteresseerd in die discussies, maar de verplaatsing maken naar het stadhuis lukt uiteraard niet altijd.

@BertHerrewyn lanceerde reeds tweemaal een dergelijk voorstel in de gemeenteraad, zie ook dit stukje. Het stadsbestuur is hier tot nog toe jammergenoeg niet op ingegaan. Maar dat kan binnenkort veranderen, dankzij twitter. Er ontstond immers een gesprek op twitter tussen @BertHerrewyn, @KoenByttebier, @VincentVQ (koning twitter ;-)), @slecluyse en @AxelWeydts. En wat bleek? Open VLD is het voorstel genegen. Koen Byttebier, fractieleider van de open VLD, meent dat er een grote meerderheid te vinden is voor dergelijk voorstel. Na de raad werd afgesproken de koe bij de horens te vatten en op de zitting van juli het voorstel te lanceren. Benieuwd naar het standpunt van het stadsbestuur!

Journalist van het Kortrijks Handelsblad @mvdr_be zei het zo:

En er zijn nog mooie voorbeelden van de kracht van twitter. Zo ontstonden de plannen voor de SHAME betoging, tegen het uitblijven van een regering, eigenlijk op twitter. Verder van huis worden zelfs revoluties gestart en ondersteund door het gebruik van twitter.

Nog enkele leuke tweets die gisteren de revue passeerden:

Maar laten we het vooral ook allemaal wat relativeren. Twitter is de wereld niet.

Advertenties

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: