Skip to content

Jongeren geen interesse in politiek?

22/02/2012

Het is een veel verkondigde stelling de laatste tijd. Jongeren zouden geen interesse (meer) hebben in politiek. Je zou het hen nog niet kwalijk kunnen nemen, als je het tragikomische schouwspel van de voorbije jaren in overweging neemt. Meer dan 500 dagen onderhandelen om een regering op de been te krijgen, het is niet meteen het toonbeeld van verantwoord bouwen aan onze maatschappij. En dan druk ik mij nog zacht uit.

En toch geloof ik niet in die stelling.

Vorige week nog mocht ik als (jonge) voorzitter van de Kortrijks sp.a, samen met ons boegbeeld Philippe De Coene, onze nieuwe, jonge generatie voorstellen. Een toffe groep jongeren met zeer diverse afkomst. Onze jongste is 17 jaar, onze oudste 32. In totaal zijn we met een twintigtal. Wat toch wel behoorlijk veel is. En echt waar, we hebben niet eens veel moeite moeten doen om zo’n grote groep warm te maken. Het verliep bijna vanzelf, maar je moet er als partij en beweging voor open staan natuurlijk.

In onze jongerenafdeling, Animo , is er ruimte voor een aangename mix van vriendschap, actie voeren, de VeeKaa naar de finale van de Cup schreeuwen, debatteren, samen pinten pakken, de wereld willen verbeteren, … allemaal zeer ongedwongen en ‘naturel’.

In de partij zelf hebben we steeds de jongeren die er zin in hadden, onmiddellijk opgenomen in ons partijbestuur. En dan mag afkomst en stamboom absoluut geen voorwaarde zijn. Je hoeft niet tot twee generaties terug, lid te zijn van de ‘juiste’ vakbond of mutualiteit. Integendeel, diversiteit maakt een beweging sterk. Ikzelf kom bijvoorbeeld uit een puur ACW-nest; mijn grootvader was twaalf jaar schepen voor -toen nog- CVP in Kortrijk. Van een ‘andere’ afkomst gesproken. Ik kan mij goed inbeelden dat het 10 jaar geleden geen waar zou zijn. “Een kaloot bij de sossen!” We zijn intussen met 12 jongeren in ons afdelingsbestuur. En dat is goed, dat houdt de discussies dynamisch en levendig. Met de vinger op de pols.

Discussies, die zijn broodnodig. Bestuursvergaderingen waar maandelijks enkel zaken afgesproken worden zoals ‘wie verkoopt de bonnetjes op het eetfestijn?’ en ‘wie gaat in welke straten onze laatste folder bussen?’, die zullen nooit boeiend blijven, als ze het al waren, voor nieuwe mensen. Al hoort het er ook bij. Maar ga vooral in debat. Denk samen na over hoe Kortrijk morgen aangenamer is om in te wonen. Geef samen de partij van de toekomst mee vorm. Betrek jonge mensen zo veel mogelijk in de besluitvorming van de partij. Het loont.

En geef jongeren kansen. Kansen om zich te ontplooien en door te stromen. Kansen om werkelijk iets te doen met hun visie en ideeën. Daarom zullen in oktober een grote groep jongeren op onze lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen staan. En zullen er twee jonge mensen een zeer zichtbare plaats krijgen vooraan op de lijst: Tine Soens en Dieter Bels. En zeker niet onbelangrijk: het was Animo Kortrijk zelf die deze twee twintigers voorstelde. En de ervaring leert ons dat het kan. Zo werden in 2006 twee ‘animo-ers’ rechtstreeks verkozen in de gemeenteraad: Bert Herrewyn en Petra Demeyere.

Voluit de kaart van de jongeren trekken, uiteraard zonder de iets minder jonge leden daarbij te vergeten, het doet jong geweld goesting krijgen in politiek. En geen politiek om de politiek. Politiek om iets te doen met die verontwaardiging die je voelt. Om onze samenleving te verbeteren. Om vooruit te gaan.

“The one charm of the past is that it is the past.” – Oscar Wilde

Bekijk hier het voorstellingsfilmpje van onze jongerengroep:

Advertenties
One Comment leave one →
 1. Felix De Clerck permalink
  11/04/2012 15:31

  Proficiat Axel!
  Mooie lijst en vooral moedig om de kaart van de jongeren te trekken!
  Hopelijk volgen andere partijen jullie hier in…

  Mvg
  Felix

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: